Robert Fahey pakt 12e wereldtitel op rij

Na twee spannende eerste speeldagen van ongeëvenaard hoog niveau en een verregende derde speeldag viel gisteren op dag 4 van het wereldkampioenschap Real Tennis dan eindelijk de beslissing: Robert Fahey prolongeerde zijn titel op 46-jarige leeftijd tegen de 20 jaar jongere uitdager Camden Riviere. Einduitslag: 0-6/5-6/6-4/6-3/2-6/6-4/6-1/6-3/6-2/6-0. Fahey was na afloop zichtbaar opgelucht en uitzinnig van blijdschap. Na de finale gaf hij te kennen dat “zelfs hij niet gedacht had dit jaar nog te kunnen winnen”.

 

Robert Fahey. Foto: Doug Grant, Real Tennis Australia.com

 

De prestatie die Fahey neerzet is dan ook van een buitenaardse klasse. In 1994 won hij zijn eerste wereldtitel, sindsdien is hij de onbetwiste kampioen van de sport. Elke keer dat het wereldkampioenschap weer nadert op de kalender, begint de vraag op te doemen: “Kan hij het nog een keer…?”. Dit jaar was het niet anders. Maar Fahey heeft zich uitermate professioneel voorbereid, is kilo’s afgevallen en stond fitter, sterker en sneller aan de start dan ooit tevoren. Hij wist op het juiste moment te pieken, en betuigde in zijn speech na afloop van zijn toernooiwinst zelfs zijn medeleven aan opponent Riviere: “Sorry Camden, je hebt echt pech dat ik deze dagen deze vorm kon vasthouden.”.

Deze vorm waar Fahey naar verwijst, is de vorm waarmee hij de afgelopen week het beste Real Tennis liet zien dat het wereldkampioenschap ooit gezien heeft. Fahey kon, misschien op 2 sets na (de eerste sets van de twee eerste speeldagen), zijn niveau consequent op het hoogste niveau houden. Riviere kon het lang bijbenen, maar in de laatste paar sets van de wedstrijd werd duidelijk dat de concentratie en vastberadenheid van Fahey genoeg waren om het leeftijdsverschil te overstemmen. Bovendien was, zeker op speeldag 3, het niveauverschil tussen Fahey en Riviere overduidelijk.

Na zijn 12e wereldtitel in 20 jaar is het maar weer eens bevestigd: de 46-jarige Robert Leo Fahey is de absolute nummer 1 van het Real Tennis. Hij heeft de sport naar een nieuw niveau getild en is bovendien – net als alle grote sportkampioenen – in staat om zijn eigen niveau jaar op jaar te blijven verbeteren en zichzelf te blijven overtreffen. Vooralsnog blijft hij hiermee de concurrentie overtuigend voor. Maar ze liggen op de loer, en terwijl Fahey richting de 50 gaat, gaf hij in zijn speech al te kennen dat Riviere nog een groots wereldkampioen kan en zal worden.

Zolang de grote baas nog mee kan, zal hij echter nog even op zijn beurt moeten wachten…

Lees ook:Fahey stevent af op 12e wereldtitel Real Tennis
Lees ook:Fahey en Riviere houden gelijke tred na eerste dag WK Real Tennis
Lees ook:Nadal door naar nieuwe Zwitserse uitdager in finale Melbourne
Lees ook:Nikolaj Davydenko pakt met ATP Finals zijn eerste grote prijs
Lees ook:Wawrinka pakt Australian Open titel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>