Nadal door naar nieuwe Zwitserse uitdager in finale Melbourne

 

De verwachtingen waren hooggespannen voor de halve finale wedstrijd van vandaag tussen de oud-kampioen Roger Federer en de huidige nummer 1 van de wereld, Rafael Nadal. Het niveau had zijn pieken en dalen, maar uiteindelijk was het de onvermoeibare Spanjaard die keer op keer uit alle hoeken en gaten van de baan winners tevoorschijn toverde. Federer bereikte net niet het niveau van zijn voorgaande twee wedstrijden, vooral dankzij ontmoedigende passeerballen van Nadal die zich ondanks enkele toverballen van de Zwitser nergens door liet verrassen.

Als Federer zijn kansen had willen grijpen, had hij de eerste set naar zich toe moeten trekken. Hij wist dat een 1-0 achterstand in sets tegen Nadal hetzelfde is als een 2-0 achterstand tegen elke andere tegenstander: die vijfde set win je niet van Nadal, zeker niet op 32-jarige leeftijd. Nadal wordt in de regel alleen maar beter hoe langer hij op de baan staat. De eerste set kon eigenlijk alle kanten op, wat op zichzelf al een slecht teken was voor Federer. Na goed serveerwerk en aanvallend spel over en weer kwam het aan op een tiebreak. Het begin van tiebreak in de eerste set bezegelde het lot voor Federer: te snel kwam zijn tegenstander met 5-1 voor. Hij kon dit nog terugbrengen tot een 5-4 voorsprong maar het was te laat. Met 7-4 won Rafa en sinds dat moment was het “smooth sailing”, einduitslag 7-6(4) 6-3 6-3. Federer wist nergens in de partij nog echt druk te zetten: hij was zijn inspiratie kwijt, zo leek het.

Nadal meldde na afloop van de wedstrijd zelf ook het gevoel te hebben dat dit zijn beste wedstrijd van het toernooi tot nu toe was. Ook nuanceerde hij het hele gedoe over de blaar op zijn hand, immers had hij nooit zo goed gespeeld en op zo’n manier van Federer gewonnen met een daadwerkelijk beperkende blessure.

In de volgende ronde wacht Stanislas Wawrinka (8), nog een Zwitser in vorm met veel zelfvertrouwen. Maar ik vrees dat de commentator het na afloop van de wedstrijd mooi verwoordde: “After this display of excellence, I can’t see the other Swiss (Wawrinka) doing any better in the final. It would take the whole Swiss army, I’m afraid…”.

Lees ook:Wawrinka pakt Australian Open titel
Lees ook:Video: hoogtepunten eerste set AO-finale
Lees ook:Federer wint van sterke De Bakker: 1-0 Zwitserland
Lees ook:Haase geeft wedstrijd weg en laat Nederland kansloos in de Davis Cup
Lees ook:Nadal pakt eerste ATP-titel van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>