Wawrinka pakt Australian Open titel

 

Vanochtend is Stanislas Wawrinka er in geslaagd om zijn eerste Grand Slam titel te winnen, en daarmee de derde positie op de wereldranglijst te veroveren. Tegenstander Rafael Nadal werd 1 set lang overklast; daarna gooide een rugblessure roet in het eten voor de Spanjaard. Hij gaf zich niet zomaar gewonnen en kreeg het met wat hulp van Wawrinka nog wel voor elkaar om een set te winnen, maar het was te laat om het tij definitief te keren. Uitslag: 6-3 6-2 3-6 6-3 voor de nieuwe Zwitserse nummer 1.

Van tevoren was Rafael Nadal, nummer 1 van de wereld, torenhoog favoriet voor de titel. In geen enkele voorbeschouwing kwam de Zwitser in aanmerking voor meer dan een setje, gezien de vorm die Nadal getoond heeft dit toernooi en de geschiedenis die de twee spelers hadden: 12-0 in ontmoetingen was de voorsprong voor Nadal, waarbij Wawrinka nog nooit een set had gewonnen.

Toen de eerste set echter eenmaal onderweg was, bleek dat er vandaag een andere Stanislas Wawrinka op de baan stond dan ooit tevoren. Hij speelde tennis van een buitenaards niveau en was simpelweg te goed voor Nadal. Van Rafa weten we echter dat hij altijd nog terug kan komen, en ook Wawrinka liet zijn niveau niet afzakken. Hij begon de tweede set sterk, toen kwam de grootste twist in de wedstrijd en misschien wel in dit toernooi: Nadal raakte ernstig beperkt door een rugblessure. De tweede set was verder pijnlijk om aan te zien en ging met 6-2 naar Wawrinka. Nadal was niet in staat om enigszins normale ballen te slaan, lang leek het erop dat hij de wedstrijd niet uit zou kunnen gaan spelen.

Met het begin van de derde set kwam er echter een nieuwe ommekeer: de pijnstillers begonnen in te werken bij Nadal. Hij kon weer beetje bij beetje meer bewegen en harder slaan, terwijl zijn tegenstander in zijn hoofd al zijn naam op de beker gegraveerd had zien staan. De concentratie was drastisch teruggevallen bij Wawrinka; de Spanjaard liet voor de zoveelste keer in zijn loopbaan zijn vechtlust het roer nemen. Waar Nadal steeds vrijer werd in zijn spel, voelde de Zwitser zich steeds meer beperkt. Het spelletje dat hij in de eerste set speelde was tegen een fitte Nadal en was nodig voor de overwinning, nu was hij voortdurend in dubio: moet ik hem laten lopen, moet ik voor de winner gaan, wil ik lange rally’s of korte rally’s? Nadal profiteerde hiervan en won de set met 6-3 van een steeds gefrustreerder rakende Wawrinka.

Met de vierde set was er weer een frisse start voor Stan the Man en kon hij weer een stapje richting een beter spelniveau zetten. Nu waren de spelers net zo goed aan elkaar gewaagd als in de eerste set, maar op vele niveaus lager. Wawrinka wist orde op zaken te stellen, inmiddels minder van slag, en kon uiteindelijk optimaal profiteren van de blessure van zijn tegenstander. Een terechte overwinning voor de enige man ooit die in 1 Grand Slam van Djokovic én Nadal wist te winnen: Stanislas Wawrinka!

Lees ook:Uitslagen Australian Open: Dag 7
Lees ook:Nadal pakt eerste ATP-titel van het jaar
Lees ook:Nadal door naar nieuwe Zwitserse uitdager in finale Melbourne
Lees ook:Rafael Nadal – Stanislas Wawrinka: een vooruitblik
Lees ook:Toch weer afmelding van favoriet ABN-Amro WTT

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>