Fahey en Riviere houden gelijke tred na eerste dag WK Real Tennis

 

Deze week wordt in Melbourne het wereldkampioenschap Real Tennis gehouden – het oudste wereldkampioenschap dat de sportwereld kent. Dit kampioenschap wordt gespeeld op basis van het “challenger-principe”. Dit houdt in dat de wereldkampioen wereldkampioen is en blijft, tenzij hij door een challenger wordt uitgedaagd. Dit mag één keer per twee jaar gebeuren. Wie de eer mag krijgen om de wereldkampioen uit te dagen hangt af van het resultaat van de Final Eliminator, waar de top-4 van de wereld (exclusief de wereldkampioen) strijden tegen elkaar. Net als op het wereldkampioenschap zelf gaat het om wedstrijden van best of 13 (de eerste die 7 sets wint, wint de wedstrijd), verspreid over meerdere dagen. In theorie kan de wereldkampioen zijn titel behouden door slechts deze ene wedstrijd per twee jaar te blijven winnen.

De huidige wereldkampioen, Australiër Robert Fahey, is daar geen goed voorbeeld van. Naast zijn 11 (!) wereldtitels heeft hij ook 46 majors gewonnen, een ongeëvenaarde prestatie in het Real Tennis en een fenomenale prestatie in de sport in het algemeen. Op 46-jarige leeftijd, 21 jaar na zijn eerste grote toernooiwinst, verdedigt hij nu zijn titel tegen de Amerikaanse challenger Camden Riviere. Riviere wist in september vorig jaar Fahey terug te wijzen naar de tweede plek op de wereldranglijst, nadat die meer dan 1000 weken op de eerste plek had gestaan. Voordat de wedstrijd gisteren begon, waren er toch weinig mensen die hun geld níet op de regerend wereldkampioen zouden zetten.

Nadat de eerste set gespeeld was, bleek er echter wel een mogelijke verrassing in de maak in Melbourne. Riviere speelde waanzinnig tennis, etaleerde een bijzonder sterk loopvermogen en was bijna foutloos. Fahey leek juist wat last te hebben van zenuwen; dit leidde ertoe dat hij in de eerste set weinig in te brengen had. 6-0 voor Riviere.

In de tweede set trok het niveau al meer naar elkaar toe, Fahey leek zelfs het betere van het spel te laten zien (hij kwam op een 4-2 voorsprong en een 5-4 voorsprong) – toch wist hij dit net niet door te drukken tegen de taaie Riviere. Fahey maakte op belangrijke momenten net één of twee fouten te veel, waar Riviere van kon profiteren: 6-5 voor Riviere.

In de derde en vierde set was het dan toch de ware kampioen die opstond, we zagen een spelbeeld die velen al vanaf het begin van de wedstrijd hadden verwacht te zien: Fahey dicteert en Riviere probeert mee te komen in het geweld. De Australiër wist dat hij het moeilijk zou krijgen als hij met een achterstand de tweede speeldag in zou gaan en kon zich net op tijd opladen om zijn beste spel te laten zien. De twee laatste sets van de dag gingen met 6-4 en 6-3 naar Fahey.

Zo staat het 2-2 in sets na dag 1, waardoor het gegarandeerd is dat er op de derde speeldag gespeeld zal worden. Morgen worden er wederom 4 sets gespeeld, zaterdag worden de dan nog resterende sets gespeeld, tot één van de spelers 7 sets gewonnen heeft.

Interessant detail is dat de spelers dit jaar voor het eerst de mogelijkheid hebben om de beelden van de wedstrijd terug te zien, tijdens de rustdagen. Er wordt volop gespeculeerd dat dit wel eens grote invloed kan hebben op het verdere verloop van de wedstrijd… We gaan het allemaal morgen zien: om 10:30 Nederlandse tijd vangen sets 5 t/m 8 aan, waarin het nog alle kanten op kan gaan.

HIER kun je morgen live de wedstrijd zien!

HIER kun je de actie van dag 1 terugkijken!

 

Lees ook:Fahey stevent af op 12e wereldtitel Real Tennis
Lees ook:Robert Fahey pakt 12e wereldtitel op rij
Lees ook:Murray en Ferrer in straight sets naar kwartfinales Wimbledon
Lees ook:Wordt het een Wimbledon-finale tussen Williams en Kerber?
Lees ook:Programma Dag 9 Australian Open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>