Een Duitse nieuwjaarsdag in Doha

De Qatar Open was vandaag het strijdtoneel voor maar liefst 6 Duitse tennissers, die het toernooi een onverwachte wending gaven. Op het menu voor de tennisfans uit Duitsland stonden vandaag de volgende wedstrijden: Daniel Brands nam het op tegen de nummer 3 van de wereld die in goede vorm steekt; David Ferrer, Tobias Kamke mocht het in een andere Duits-Spaanse ontmoeting proberen tegen de mondiale nummer 1 Rafael Nadal, Dustin Brown (speelt onder Duits paspoort) nam het op tegen de grote vriendelijke Kroaat Ivo Karlovic, Florian Mayer ging de strijd aan met de als derde geplaatste Andy Murray en tot slot was er nog een geheel Duitse ontmoeting tussen de als zesde geplaatste Philipp Kohlschreiber en Peter Gojowczyk. Vrijwel allemaal hadden deze wedstrijden een schokkende uitslag…

 

 

Ik begin met de – mijns inziens – man van de dag: Florian Mayer (foto). Die titel verdient hij wat mij betreft vanwege de uitslag die hij neerzette vandaag, maar vooral ook vanwege de toverbal die hij aan het begin van de derde set sloeg in zijn wedstrijd tegen Andy Murray: het was de eerste en waarschijnlijk laatste dubbelhandige-sprong-backhand-slice-winner die ik in mijn leven gezien heb. Dit was wat mij betreft de laatste spijker in de doodskist van Murray, die tegen die tijd toch al stevig dichtzat, nadat hij een voorsprong van 6-3 3-1 weggaf en steeds minder soepel begon te bewegen terwijl Mayer vrijwel foutloos spel begon te vertonen. Mayer trok de wedstrijd naar zich toe met 3-6 6-4 6-2. De eerste German Surprise van de dag. Klik hier voor enkele highlights van de partij (helaas zonder de wonderbal).

Ook David Ferrer kwam vandaag in actie; tegen Daniel Brands, die 51 plekken lager staat op de wereldranglijst. Toen de wedstrijd eenmaal was begonnen was hier echter niets meer van te zien. De vorm die de Spanjaard vorige week nog etaleerde in Abu Dhabi is na ook al een moeizame eerste ronde in Doha nu definitief verdwenen als sneeuw voor de zon. Brands won in straight sets, met 6-4 7-5.

Even leek het erop dat er vandaag echt sprake was van een Duitse coupe in het mannentennis, maar Rafael Nadal wist dat uiteindelijk nog even af te wenden en redde wat er te redden viel. Na een lange, slopende, spannende partij tegen Tobias Kamke kwam hij als winnaar de baan af. De 27-jarige Kamke, nummer 74 van de wereld, verraste vriend en vijand door, na de eerste set met 6-3 te verliezen, de tweede set in een tiebreak (7-6(3)) naar zich toe te trekken. Nadal zou Nadal echter niet zijn, als hij toen niet orde op zaken had gesteld. Hij won de derde set wederom met 6-3 en verzekerde zich van een plekje in de kwartfinale.

Toen vervolgens ook Dustin Brown verraste tegen Ivo Karlovic met 3-6 7-6(13) 6-4 en Peter Gojowcyk zijn landgenoot Philipp Kohlschreiber opzijschoof in twee tiebreaks was het duidelijk: vandaag zal de boeken ingaan als de Duitse Doha-dag. Overigens was er naast de Duitse stunts nóg een upset te noteren: Victor Hanescu versloeg de als achtste geplaatste Fernando Verdasco met 4-6 7-6(0) 6-2.

Wat denk jij? Zijn dit tekenen aan de wand voor de aanstaande Australian Open (en misschien wel alle Grand-Slams dit jaar)? Is het mannentennis in de breedte zo aan het versterken dat de absolute top bijgehaald wordt? Gaat we wat minder grote namen op de toernooibekers zien? Laat hieronder je mening achter!

Lees ook:Middelkoop kwartfinalist in Amerika, Van der Duim kan niet stunten
Lees ook:Murray en Ferrer in straight sets naar kwartfinales Wimbledon
Lees ook:Federer dendert over Tsonga naar finale Australian Open
Lees ook:Wimbledon 2012 dag 7: veel regen en afstraffingen voor Sharapova, Clijsters, Ivanovic en Troicki
Lees ook:Uitslagen Australian Open: Dag 4

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>