Ferrer onderuit in Auckland

David Ferrer heeft zich vandaag laten verrassen door Yen-Hsun Lu, de man uit Chinees Taipei die eerder in het toernooi ook Nederlander Igor Sijsling bedwong. De nummer 3 van de wereld en kampioen van het stabiele en degelijke tennis liet een zeldzaam slecht optreden zien in de halve finale van de Heineken Open. Lu versloeg de Spanjaard met 6-4 7-6(4). Ferrer was er zelf beduusd van: “Ik voel me niet zo goed, ik speelde slecht. Misschien wel één van de slechtste wedstrijden uit mijn hele loopbaan. Ik maakte zo veel fouten, ik weet niet precies hoe veel, maar ik leek wel een jeugdspeler.”. Lu had een andere kijk op de zaak: “Ik denk niet dat Ferrer zo slecht speelde vandaag. Ik speelde gewoon magisch.”. Zou ik ook zeggen.

Hoe het dan ook precies zat: Lu is degene die doorgaat naar de finale van de Heineken Open dit jaar, waar hij de strijd aan mag gaan met het servicekanon John Isner. Isner versloeg in zijn halve finale de Spanjaard Roberto Bautista Agut met de nodige moeite: 3-6 7-6(3) 6-4. Dit is de derde driesetter op rij voor de Amerikaan, die in de kwartfinale zelfs drie tiebreaks nodig had om af te rekenen met de Duitser Philipp Kohlschreiber. Het belooft derhalve een spannende finale te worden, waarin het servicegeweld van de nummer 14 van de wereld wederom de doorslag zal moeten geven.

Bij het toernooi van Sydney waren er vandaag (gelukkig) eens geen verrassende uitslagen te noteren, vooral vanwege het feit dat er bij de dames geen wedstrijden gespeeld werden: de finale tussen Angelique Kerber en Tsvetana Pironkova wordt morgen gespeeld. Bij de heren werden de halve finales gespeeld. De Argentijnse nummer 5 van de wereld Juan-Martin Del Potro won zoals verwacht vrij gemakkelijk van de als vierde geplaatste Dmitry Tursunov: 6-4 6-2 was daar de uitslag. In de andere partij was er wel sprake van een echte titanenstrijd, iets dat ook wel van de mannen verwacht werd. Sergiy Stakhovsky en Bernard Tomic lieten allebei deze week zien dat ze op de top van hun kunnen presteren, in de halve finale kon Tomic met zijn sterke baselinespel echter toch net wat meer zijn stempel op de wedstrijd drukken dan zijn opponent: 6-7(4) 7-5 6-3. De finale tussen Del Potro en Tomic lijkt een makkelijke prooi voor Del Potro, al moeten we het thuisvoordeel voor de jonge Tomic niet onderschatten.

Tot slot werden de halve finales op het WTA-toernooi van Hobart afgewerkt, Samantha Stosur werd verrassend uitgeschakeld door Klara Zakopalova met 6-3 6-2. Geen fijne opsteker voor de Australische nummer 18 van de wereld, zo vlak voor “haar” toernooi in Melbourne. In de andere halve finale was er een ontmoeting tussen twee relatief onbekende Spaanse qualifiers, die met hele ruime cijfers beslist werd. Garbine Muguruza won met 6-1 6-0 van haar landgenote met de prachtige naam Estrella Cabeza Candela. Ook hier een duidelijke favoriete voor de titel: Zakopalova moet dit klusje kunnen klaren.