Tactische tips: winnende slagencombinaties

Één van de belangrijkste dingen die je moet beheersen als degelijke tennisser is het vooruitdenken. Verder denken dan deze bal, een tactisch plan paraat hebben voor het hele punt, weten wat voor een bal je moet verwachten en wat jij vervolgens voor bal wil slaan en wat je daarmee weer wil bereiken. Vandaag behandel ik enkele slagencombinaties die een voorbeeld hiervan zijn. Zeer handig om te bestuderen voor mensen die nu vooral improviseren op de tennisbaan, maar ook voor iets meer gevorderde spelers om te controleren of hun arsenaal wel compleet is…

 

 

De eerste combinatie die ik behandel is vooral handig voor spelers van een beginnend/recreatief niveau (laten we zeggen speelsterkte 6-9): sla eerst een bal die kort genoeg is dat die je tegenstander dwingt om enkele meters de baan in te schuiven. Zorg er wel voor dat het geen makkelijke hoge bal is, anders verlies je waarschijnlijk het punt. Wanneer je tegenstander de bal slaat, zit het er dik in dat hij/zij zal proberen snel terug te bewegen naar de baseline, ook zit het er dik in dat als jij goed oplet en snel de volgende bal slaat, hij/zij er niet helemaal in zal slagen om terug te komen. Wanneer jij die volgende bal dieper slaat dan waar je tegenstander zich bevindt, het liefst een paar meter in de breedte bij hem/haar vandaan, is het voor je tegenstander vrijwel onmogelijk om nog in het punt te blijven. Een makkelijke manier om veel punten te winnen.

Een slagencombinatie die ook succesvol zal zijn op een wat hoger niveau is deze, voorwaarde is wel dat je vertrouwen hebt in je volleys en smashes: sla eerst een hoge, diepe topspinbal op de backhand van je tegenstander, zodanig dat die de bal boven de schouders zal moeten slaan. Wanneer je tegenstander deze moet slaan, zal hij omhoog en opzij moeten kijken, wat jou de mogelijkheid geeft om, uit het zicht van je tegenstander, het net te bestormen. Bovendien is het voor bijna elke speler heel moeilijk om een bal gecontroleerd en/of dwingend te spelen vanuit een hoge backhand. Waarschijnlijk kun je bij het overgrote merendeel van de op deze wijze gespeelde punten een relatief makkelijke volley of zelfs smash verwachten.

Ook de volgende combo is op elk niveau gepast: open eerst het spel met een redelijk scherp geslagen forehand of backhand (rond de servicelijn van je tegenstander, tegen de enkelspellijn aan). Sla vervolgens een diepe winner naar de open hoek, of, voor de afwisseling, een diepe bal terug naar dezelfde hoek. Door deze twee variaties af te wisselen zul je in staat zijn om veel rally’s naar je toe te trekken. De eerste scherpe bal kun je ook al met je service proberen te slaan. Wees bij dit spelplan wel op je hoede: als de eerste bal om je tegenstander uit de baan te krijgen niet dwingend genoeg is, geef je hem wel een grote hoek om de bal in terug te spelen, waardoor jij weer onder druk kan komen.

Tot slot is er natuurlijk nog de dropshot-lob combinatie. Die blijft toch de leukste, vooral omdat het voor een tennisser een gevoel van macht geeft om je tegenstander zo aan het lopen te zetten. Toch kleven er veel risico’s aan dit kat-en-muisspelletje. Ten eerste kan je de dropshot te diep slaan: probeer tijdens de training wat dropshots uit, en zorg ervoor dat ze steevast drie keer in het servicevak stuiteren voordat ze verder in de baan komen. Alleen dan zijn ze kort genoeg om je tegenstander in problemen te brengen. Vervolgens moet je lob ook nog hoog en vooral diep genoeg zijn: maximaal 1/1,5 meter van de achterlijn. Deze gevaren zorgen ervoor dat dit spelplan eigenlijk alleen verstandig is wanneer je doorkrijgt dat je tegenstander echt moeite heeft met het verwerken van korte ballen of slecht voor-achter beweegt.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, waarschijnlijk denk je “ja dat had ik zelf ook kunnen bedenken” of misschien kende je ze al lang. Maar dat is ook het belangrijkste: dat je zelf nadenkt over wat je plan is met de bal wanneer je het initiatief hebt in de rally. Het gaat er niet precies om hoe je het punt wint, het gaat erom dat je overtuigd bent van welke ballen je gaat slaan voordat je ze slaat. Dan laat je de beslissing niet tot het laatste moment en voorkom je twijfel en matige, geïmproviseerde ballen. Dus als je zelf toevoegingen hebt, laat ze hieronder achter! Wat zijn jouw favoriete slagencombinaties?

Lees ook:Petra Kvitova en Luksika Kumkhum: in één oogopslag
Lees ook:Indoortennis: wat te trainen in de winter? #1 De Return
Lees ook:Federer maakt punt langs het net
Lees ook:Diepzinnige Donderdag: mentale/tactische tips van Jamie Bamber
Lees ook:DINSDAGDISCUSSIE: Kreunen in het tennis, toestaan of verbieden?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>