DINSDAGDISCUSSIE: Kreunen in het tennis, toestaan of verbieden?

Op het profcircuit is het uitgegroeid tot een groot probleem, vooral merkbaar in het vrouwentennis. Tennissers kreunen bij het slaan van een bal, soms gebeurt dat onschuldig genoeg, vanwege de pure inspanning die het kost om een bal te halen, of om een bal met kracht te spelen in een lange en zware wedstrijd. De laatste jaren gebeurt het echter steeds vaker, té vaak vinden veel tennisvolgers, dat spelers kreunen of zelfs schreeuwen om hun tegenstanders uit hun spel te halen. Het gekreun is gemeten op ongeveer hetzelfde geluidsniveau als een kettingzaag, 101 decibel, wat zelfs tot gehoorverlies kan leiden als je er te lang aan wordt blootgesteld. Dit kan toch niet langer?

 

 

De grootste geluidsmisdadiger op de tennisbaan is toch wel Maria Sharapova. Het is haar gekrijs dat is gemeten op 101 decibel, en menig tennisliefhebber zet het geluid van de televisie op minimaal als zij de baan betreedt. Ze kan fantastisch tennissen en ernaar kijken doen we om allerlei redenen graag, maar dat kabaal hoeft echt niet. Grappig is dus om te weten dat zij zelf een groot voorstander is van het wegwerken van het schreeuwen, krijsen en kreunen in de sport! Ze legt uit dat het een gewoonte is die haar van jongs af aan is bijgebracht, en dat het voor haar nu te laat is om er nog vanaf te komen. Maar voor nieuwe generaties zou het veel beter zijn om beter te leren om het geluid dat je produceert tot een minimum te houden. Ik denk dat we het daar wel mee eens kunnen zijn:

 

Ook Martina Navratilova is tegen het gekreun van speelsters. Ze noemt het grofweg valsspelen. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken geweest waaruit blijkt dat hard schreeuwen tijdens het slaan van de bal een groot voordeel op kan leveren voor de speler. Ten eerste leidt het je tegenstander tijdelijk af, waardoor die ongeveer 1-1,5 meter later reageert dan bij een geluidloos contact. Ten tweede geeft het je een energie/adrenaline-boost, vergelijkbaar met het “kiai” van karate. Het geeft je een richtpunt voor alle energie in je lichaam om zich te kanaliseren in één ontlading. De stembanden zijn daarbij de makkelijkste manier om je ademhaling zo te controleren dat de luchtstroom er in een explosieve vlucht uitkomt.

Als de effecten van het kreunen zo positief zijn voor de prestaties van tennissers, waarom laten we het dan niet gewoon toe? Er is toch niets mis mee als ze er zo, op een relatief onschuldige manier, beter van gaan tennissen? Dan komen we bij het punt van ergernis. Voor de toeschouwers is het vervelend om naar een kakafonie van oehs, iehs, aaihs en wraaaaghs te kijken. Of toch niet? De BBC heeft hier onderzoek naar gedaan, door de kijkers van Wimbledon de optie te geven om zelf het geluid van de “on-court” geluiden aan te passen. Hiermee kan je dus geluiden als het gekreun zachter of harder zetten dan dat het normaal gesproken te horen is op de televisie, zonder het commentaar weg te laten vallen. Uit dit onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de mensen het gekreun zachter zet, maar een evengrote groep mensen zet het gekreun harder. Daarmee zit het huidige geluidsniveau dus ongeveer op een goed compromis. Is er wel een overlastprobleem?

Tot slot is er nog het punt van de haalbaarheid van het verbieden van kreunen. Waar stel je de grens? Is dat bij een decibellimiet? Okee, mensen mogen kreunen op de tennisbaan, maar niet te hard hoor! Moet je dan zelf in de gaten houden dat je daar niet overheen gaat? Decibelmeters in plaats van servicemeters? En hoe kun je het gekreun van bijvoorbeeld een Serena Williams of Rafael Nadal (laten we de mannen er ook eens bij halen) die bij elke bal een kreun van 80 decibel loslaten, vergelijken met de kreun van iemand die misschien 2 of 3 keer per set met een uiterste inspanning nog een bal weet te halen en daarbij een kreun van 85 decibel uitstoot? Is het elke keer aan de scheidsrechter om die nuance in de gaten te houden, of komt er een speciale official voor?

Kortom, veel vraagtekens bij de haalbaarheid en wenselijkheid van de afschaffing van het gekreun van spelers. Hoe zie jij het voor je? Is het iets dat misschien op een bepaalde manier ingeperkt kan worden? Of vind je het helemaal niet nodig, en behoor jij tot die groep mensen die het baangeluid gerust nog een tikkeltje harder zet? Laat je mening hieronder achter!

Lees ook:Kreunen van tennissters harder dan 100 decibel
Lees ook:Het wordt stil op Wimbledon
Lees ook:‘Kim Clijsters keert terug in de top-10 van de wereldranglijst’
Lees ook:Programma Dag 2 Australian Open
Lees ook:Olympische Spelen: Sharapova maatje te groot voor Clijsters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>