Tennisblessures: feiten en cijfers

Als actieve tennisser zul je vast wel eens een blessure hebben gehad. Zelf heb ik het ook allemaal meegemaakt, ontstoken pezen in schouders/ellebogen/voeten, gescheurde buikspier/hamstring/kuit, wat al niet meer. Zeker in het winterseizoen, wanneer we voornamelijk op hardcourt spelen in sporthallen, komen er een hoop kwaaltjes voor bij spelers die veel uren maken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende blessures en wat tips om die blessures te voorkomen!

 

 

Tennis is vergeleken met andere sporten een sport met een relatief hoog blessurerisico: 3,1 blessure per 1000 sporturen (1,8 is gemiddeld). De kans om op de Spoedeisende Hulp te komen met een tennisblessure is echter relatief laag. Het gaat vooral om spier- en peesblessures, meestal door overbelasting. Hierbij zijn vooral de schouder, elleboog en benen de pineut. Ondanks dat er de laatste tijd veel toptennissers uitvallen met rugblessures (Federer, Murray, Halep) zijn slechts 10% van alle tennisblessures een blessure in de romp van het lichaam. 40% zit in het bovenlichaam, 50% in de benen. De meest voorkomende blessures zijn:

  • Tenniselleboog
  • Spierscheur in het bovenbeen
  • Spierscheur in de kuit
  • Peesblessure in de schouder
  • Enkelverstuiking

Het goede nieuws is dat deze blessures goed te voorkomen zijn, en de oplossing is erg simpel, en je zult het vast al eens gehoord hebben, maar je kan het niet vaak genoeg onder je neus gedrukt krijgen…: een goede warming-up! Dit zorgt niet alleen voor betere doorbloeding van (stijve) spieren, maar ook schudt het het zenuwsysteem wakker waardoor prikkels die aan de spieren gegeven worden beter ontvangen worden (is dus ook nuttig om verstuikte enkels te voorkomen, verbetert je coördinatief vermogen), en het bouwt je concentratie op. Een ideale warming-up ziet er als volgt uit:

  • Loop eerst rustig minimaal 2 tot 3 minuten gevarieerd in. Je lichaam heeft deze tijd nodig om over te kunnen schakelen van een rustsituatie naar een inspanningssituatie. Korter inlopen heeft geen zin.
  • Speel daarna rustig gedoseerd in.
  • Sluit je warming-up af met dynamische rekoefeningen (klik op de link voor nuttige rekoefeningen!)

Wat verder belangrijk is en waar misschien wat minder aandacht aan wordt besteed is het probleem van overbelasting: NEEM GENOEG RUST. Proftennissers staan tientallen uren in de week op de baan, maar die spenderen ook veel tijd om hun spierkracht op het niveau te krijgen dat ze dat aankunnen. En dan nog hebben ook zij regelmatig last van blessures. Het is niet goed voor de pezen en aanhechtingen, zeker in de arm en benen, om elke dag zwaar belast te worden. Wees zuinig op je lichaam!

Heb je zelf nog tips en trucs die je helpen/hebben geholpen met het behandelen of voorkomen van blessures? Laat die dan hieronder achter!

Lees ook:Tennisblessures: de tenniselleboog nader bekeken
Lees ook:Fit blijven tijdens en na de feestdagen!
Lees ook:‘Halve man’ Amelie Mauresmo per direct gestopt met tennis
Lees ook:US Open deelname Rafael Nadal onzeker!
Lees ook:Kerstcadeau-ideeën voor tennissers: #5 Voor de gulle gever…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>