Fit blijven tijdens en na de feestdagen!

Ook fanatieke tennissers vieren in de week van 24 december tot 1 januari natuurlijk volop feest. Traditioneel hoort daarbij onbezorgd en uitbundig drinken en eten. Ook al heb je goede voornemens om nee te zeggen tegen de taart die je nichtje heeft staan bakken, of om geen tweede keer van de aardappelpuree op te scheppen, tijdens de feestdagen wordt de verleiding soms gewoon te groot. En als je 360 dagen per jaar goed let op wat je eet om je energie op peil te houden, resulteren die paar dagen onbegrensd schransen soms in wat schuldgevoel. Ik ben hier om je te vertellen dat dat nergens voor nodig is, mits je even een kijkje neemt naar deze 4 handige tips!

 

 

Allereerst moet je je natuurlijk realiseren dat een paar dagen wat meer eten en wat minder gezond eten geen ramp is. Als je een gezonde levensstijl leidt is er geen reden om je zorgen te maken: 51 weken gezond eten geeft je het recht om je in de laatste week van het jaar iets meer te laten gaan. Zelfs als je het strikte regime volgt van de meest beroemde Sonja van ons land heb je af en toe recht op een SAS-dag. Als je het maar niet helemaal in het extreme gaat trekken kom je dan waarschijnlijk niet in de problemen; je moet alleen iets meer doen in januari om het er vervolgens weer vanaf te krijgen.En dat ‘iets meer doen’ bestaat uiteraard voor het grootste deel uit beweging (lekker veel tennissen dus!), maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen.

Het is bijvoorbeeld een goed idee om, als je na kerst en/of oud en nieuw veel kliekjes over hebt (en als jouw familie enigszins lijkt op mijn familie dan heb je dat in grote hoeveelheden), je overgebleven heerlijkheden mee te geven aan je favoriete familieleden. Met pijn in het hart, maar die is dan metaforisch in plaats van een fysiek gevolg van je cholesterol-gehalte na het eten van een halve kilo botercrème. Als je de leftovers namelijk zelf meeneemt, neem je jezelf vaak toch ook voor om het op te maken: anders is het zonde. Dat betekent dan wel dat je de dagen erna van het ongezonde spul blijft eten, want als het in je koelkast staat is het moeilijk om er van af te blijven. Neem het dus niet zelf mee maar geef het weg!

Tweede tip is om veel water te drinken. Heel veel water. Voor sporters is dit een gebruik dat er automatisch insluipt als je meerdere uren per week op de tennisbaan staat, maar als je dagenlang doorbrengt aan de eettafel schiet dat er nog wel een bij in. Terwijl de meeste van ons tijdens kerst juist veel koekjes en taartjes en zoutjes en allerlei ongezond voedsel naar binnen werken. Dat voedsel bevat allemaal schadelijke stoffen die we het best kunnen verdrijven door goed te hydrateren. En dan niet, zoals ook snel gebeurt deze dagen, met rode wijn. Dat zorgt weer voor verdere uitdroging en een grotere behoefte aan vochtinname.

Nog een handig advies voor de komende weken om je eetpatroon weer op orde te krijgen is om goed te letten op je proteïne-inname. En dit keer betekent “letten op” niet minderen, maar op de goede momenten op de dag er juist wat meer van in te nemen dan je misschien gewend bent. Vooral ‘s ochtends is het een ideale manier om je metabolisme op gang te krijgen, zodat je lichaam meteen begint aan zijn verbrandingsproces. Een eitje bij je ontbijt dus, of een schaaltje yoghurt met wat honing/noten/fruit. Ook wat extra proteïne vlak voor het slapengaan blijkt te helpen met je metabolisme: dan blijft het tijdens de nacht stabiel. Je kunt weer voor een schaaltje yoghurt kiezen, of voor een kleine proteïne shake.

Laatste tip die ik geef is een onwaarschijnlijke, maar onlangs toch echt wetenschappelijk aangetoond door een team in het St George’s ziekenhuis in Londen: kaarsen. Om precies te zijn: kaarsen met een vanille-aroma. De werking die de geur van vanille op het lichaam blijkt te hebben is een vermindering van de behoefte aan zoet eten. Aangezien het bloedsuikerniveau van de mens nog enkele weken onstabiel kan blijven na een paar dagen veel en zoet eten, is het handig om die ongezonde trek te onderdrukken. Haal er dus een paar in huis voor januari (daar wordt die donkere maand meteen ook weer een stuk gezelliger van)!

Je zult misschien denken: “Ach, je doet maar met je tips en trucs, ik eet gewoon wat ik wil in de winter, als ik in de zomer als het seizoen in volle gang is maar een beetje op mijn eten let”. Maar vergeet niet dat begin april de voorjaarscompetitie alweer voor de deur staat: dat betekent dat we over iets meer dan 3(!) maandjes fris en fit op de velden moeten verschijnen! Hou dat toch maar in het achterhoofd tijdens het graaien naar de oliebollen volgende week…

Lees ook:Kerstcadeau-ideeën voor tennissers! #1 A Volley Jolly Christmas
Lees ook:WoensdagWeetje #1: Heftige Hitte!
Lees ook:Kerstcadeau-ideeën voor tennissers: #6 Voor de echte tennisfanaten!
Lees ook:Andy Roddick stopt na de US Open
Lees ook:Programma dag 10 Australian Open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>