In training: tennisvoornemens voor het nieuwe jaar!

Zo vlak voor de jaarwisseling is het een tijd van reflecteren; een tijd van terugblikken op 2013. Maar ook een tijd van vooruitkijken naar 2014. Wat betreft ons eigen tennisspel is het ook nuttig om terug te kijken en vooruit te blikken. Ik behandel een aantal handige tips om vooruitgang in je spel te stimuleren voor het komende seizoen. Ik denk dat er voor alle spelers, ongeacht niveau, wel een aantal handige voornemens tussen zitten!

 

 

Om goed vooruit te kunnen kijken naar het nieuwe jaar is het allereerst belangrijk om goed terug te blikken, maak bijvoorbeeld een lijstje: wat is er het afgelopen tennisjaar allemaal gebeurd? Heb je goed gepresteerd of juist niet en waar lag dat aan? Heb je goede resultaten behaald of alleen goed getraind of allebei niet? Is er iets veranderd in je spel, heb je andere dingen geprobeerd en waren die experimenten succesvol? Waarmee ben je tevreden en waarmee niet?

Vervolgens is het nuttig om eenzelfde lijstje te maken voor het komende jaar. Schrijf bijvoorbeeld 2 technische dingen op waar je nu mee worstelt en neem jezelf voor om daarmee aan de slag te gaan. Maak er een missie van om in ieder geval die technische tekortkomingen uit je spel te halen in het komende jaar. Schrijf nauwkeurig op over welke slag je ontevreden bent, wat je er precies aan wilt veranderen (meer vaart, meer diepte, meer vastheid, meer spin, …), en het allerbelangrijkste is: schrijf op wat je plan van aanpak is, HOE ga je je slagen technisch verbeteren? Hoe vaak en op welke manieren kun je dat trainen? Noteer zo veel mogelijk verschillende manieren. Tot slot kun je jezelf een ultimatum stellen: wil je over 3 maanden je doel bereikt hebben of kies je een langere termijn?

Vervolgens is het volgende voor heel veel tennissers een goed voornemen: tegen meer verschillende mensen vriendschappelijke wedstrijden spelen. Bel mensen op van je club waar je nog nooit tegen getennist hebt en ga de uitdaging aan. Veel tennissers trainen hun wedstrijdmentaliteit niet genoeg omdat ze meer trainen en vrij spelen dan dat ze wedstrijden spelen, en wanneer ze dan wedstrijden spelen doen ze dat met dezelfde mensen. Nu is het gezellig om vaste tennismaatjes te hebben, maar het zorgt er wel voor dat je stopt met het analyseren van het spel van je tegenstander. Je groeit vast in hetzelfde patroon en het gevaar is dat je op de automatische piloot gaat spelen. Zorg voor veel afwisseling: bel een linkshandige speler, bel een aanvallende speler, bel iemand van 2 niveaus lager dan jijzelf; zorg ervoor dat jij je steeds weer anders moet instellen voor de wedstrijden en steeds weer anders moet aanpassen tijdens de wedstrijden.

Verdere voornemens kunnen zijn met betrekking tot het fysieke aspect: fitter of sterker worden bijvoorbeeld. Je kunt je voornemen om je uithoudingsvermogen te verbeteren, om je startsnelheid te verbeteren, om je voetenwerk te optimaliseren, etcetera. Allemaal hele nuttige doelen voor tennissers op alle niveaus. Belangrijk is dat je advies inwint bij iemand met verstand van tennis- en fitnesstraining. Iemand die weet wat sporters van jouw vaardigheid en lichaamsbouw aankunnen. Zorg in ieder geval voor een geleidelijke trainingsopbouw waarmee je niet alleen in 2014 grote stappen maakt, maar waarbij je de rest van je tennisleven profijt hebt.

Tot slot kan je er voor zorgen dat je qua aankleding helemaal voorbereid bent op het nieuwe seizoen: hoeveel van ons lopen er wel niet rond op versleten schoenen waardoor het voetenwerk verre van vloeiend is en waardoor er blaren onder de voeten ontstaan, hoeveel komen er aan op de tennisbaan met een boodschappentas omdat de rits van de tennistas kapot is, hoeveel spelen er al 10 jaar met hetzelfde oude racket, hoeveel spelen er elke wedstrijd in hetzelfde vergeelde lievelingsshirt, etc, etc, etc…? Kom fris aan de start in 2014 en zorg voor optimale omstandigheden om je prestaties te maximaliseren! Koop een nieuwe tas, ga op zoek naar nieuwe exemplaren van je favoriete shirts en kijk rond of je wat testrackets kunt uitproberen. Nu heb je nog de tijd; als het seizoen eenmaal begint zul je er de tijd waarschijnlijk niet meer voor nemen. Koop ook meteen wat grips, sporttape, ontstekingsremmende gel, en andere handige dingetjes in: als je ze nodig hebt zijn ze altijd op!

Voor al deze dingen is het uiteraard belangrijk dat je jezelf haalbare doelen stelt, dat je realistisch blijft. Bovendien is het nuttig om de doelen meetbaar op te stellen, zodat je – liefst in samenwerking met een medespeler/teamgenoot/coach/trainer – voortdurend kan controleren in hoeverre je je doel al behaald hebt. Hierbij is het vastgesteld hebben van de termijn waarop je je doel behaald wilt hebben ook weer van belang.

Laten we er allemaal voor zorgen dat 2014 ons beste tennisjaar tot nu toe wordt! Wat zijn jouw tennisvoornemens? Praat hieronder mee!

Lees ook:Nadal en Djokovic beide in nieuwe ‘Premier League’
Lees ook:Becker aangesteld als nieuwe coach Djokovic
Lees ook:DINSDAGDISCUSSIE: Oud-spelers als trainer
Lees ook:Slecht nieuws: tennisjaar lijkt voorbij voor Nadal
Lees ook:Futuristisch racket met twee grips

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>