DonderdagDefinitie #1 Let

In plaats van een Diepzinnige Donderdag deze week een DonderdagDefinitie; dit naar aanleiding van het commentaar op British Eurosport bij de wedstrijd tussen Tomás Berdych en Stanislas Wawrinka. Vaak gebeurt het dat Mats (Wilander) en zijn vriendjes het hebben over de “let-regel” wanneer het net geraakt wordt met de service. Mats vindt zelf dat deze regel de sport voor de kijkers minder interessant maakt; dat de sport leuker zou worden als men gewoon doorspeelt bij een netservice. Zo zou het ook origineel bedoeld zijn, zei Mats: hij kwam met een dubieus verhaal over American College Tennis waar de netservice “uitgevonden” zou zijn, in eerste instantie als vorm van vals spelen. Spelers zouden steeds bij een netservice “ooh, oh, let! let!” roepen, alsof er een afleiding was. Aangezien daar geen scheidsrechters aanwezig waren, werd er dan vaak een let gespeeld om ruzie te voorkomen, uiteindelijk werd dit een ongeschreven regel en na jaren zelfs opgenomen in het reglement.

Nou weet ik nooit zo goed wat ik van de verhalen van Mats moet geloven, ook zijn collega’s waren dit keer wat huiverig om hem te geloven. Maar zijn mede-commentator van vandaag (David Mercer? Simon Reed? Ik haal ze vaak door elkaar…) wist wel een interessant verhaal te vertellen over de achtergrond van het woord “let”:

“let” zoals we het in het tennis gebruiken komt namelijk van het Oud-Engelse woord “lettan” wat weer komt van het Proto-Germaanse woord “latjanan”. De betekenis die we letterlijk aan het woord “let” kunnen toekennen is “hinder” of “vertraging”. Van het Proto-Germaanse woord “latjanan” komen dus ook de Nederlandse woorden “(be)letten” en zelfs “laat”. De uiteindelijke bron in het Proto-Indo-Europees (de voorvader van alle huidige Westerse talen) lijkt zelfs heel veel op het woord “let”: “led-”, wat “sloom/traag” betekende.

Op basis van die definitie zou je kunnen zeggen dat de netservice wel aan de kwalificaties voldoet voor het spelen van een let: er is sprake van hinder én vertraging voor de ontvangende speler…

Je steekt nog eens wat op van zo’n tenniswedstrijd op de donderdagmiddag!

Lees ook:Afschaffen van de netservice in tennis…wel/niet?
Lees ook:Robert Fahey pakt 12e wereldtitel op rij
Lees ook:Wimbledon moet snel het gras herstellen voor de Olympische Spelen
Lees ook:Olympische Spelen: uniek tennisboek. Win ‘m!
Lees ook:WoensdagWeetje #1: Heftige Hitte!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>