Nadal geeft verklaring voor teleurstellend optreden in Abu Dhabi

Rafael Nadal vertelde na zijn verlies tegen David Ferrer op het Mubadala World Championship van vorige week al dat hij zich dit seizoen vooral gaat richten op fit blijven, en niet op het behalen van titels. Hij vreest namelijk voor blijvende schade aan zijn lichaam, iets waar in de tenniswereld al over wordt gespeculeerd sinds Nadal voor het eerst zijn slopende speelstijl etaleerde op de ATP Tour. De mededeling die de Spanjaard maakte was geruststellend voor de Nadal-liefhebbers die zich nog de lange time-out herinneren die hij nodig had bij zijn vorige blessure in 2012/begin 2013. Toen werd gevreesd dat hij nooit meer op het oude niveau zou kunnen terugkeren, iets wat hij onherroepelijk tegensprak met zijn prestaties. Gisteren gaf hij gelukkig verdere uitleg bij deze – toch ietwat verontrustende – mededeling die meteen ook zijn verlies van afgelopen week in een ander daglicht stelt.

 

 

Om Nadal te helpen aan het – hopelijk – eerste compleet uitgespeelde seizoen sinds 2011, heeft hij een nieuwe behandeling ondergaan aan zijn knieën. Wat de behandeling concreet is wil hij niet specificeren. Voorheen heeft hij heel veel verschillende behandelingen gehad, meestal liet hij tijdens de winter zijn knieën volspuiten met een plasma-rijk goedje (dat is inderdaad de officiële medische term) wat het herstel moest bevorderen. Dit hielp echter niet voldoende: het grootste deel van 2013 heeft hij zijn wedstrijden gespeeld terwijl hij onder de ontstekingsremmers zat. En tussen de wedstrijden door moest hij eigenlijk altijd absolute rust houden, zo meldt hij in een interview met GlobalPost: ”Het afgelopen anderhalf jaar moest ik elk moment dat ik niet tenniste echt stilzitten. Dat is niets voor mij.”

Nadal is positief over de nieuwe behandeling. Het zorgt ervoor dat 2014 een heel ander jaar gaat worden voor Nadal, met een geheel andere doelstelling: “Met deze behandeling voel ik me meer comfortabel tijdens mijn dagelijkse leven: ik kan een normaler leven leiden. Ik heb minder pijn en hoef er dus niet voortdurend aan te denken en energie in te steken.” Toch heeft hij geen spijt van hoe het afgelopen seizoen is verlopen: “In 2013 heb ik veel met ontstekingsremmers gespeeld, en weinig kunnen doen naast tennissen. Maar het doel was goed tennissen en terugkomen aan de top. Dat is gelukt. Dus ik ben dolblij met mijn seizoen en dat ik mijn doel heb behaald. Alleen wil ik mezelf dit seizoen een ander doel stellen, en dat is gezond blijven. Daarvoor heb ik me dus anders voor moeten bereiden.”

Gevolg is dat hij niet topfit is aan de start van het seizoen. Één week volledige training is alles wat hij tot nu toe heeft kunnen afwerken, wat hem belemmert om meteen in topvorm aan de start te staan van de eerste toernooien van het jaar. Dit stelt zijn verlies van vorige week dus inderdaad in een compleet nieuw daglicht: met een weekje trainen kun je van niemand verwachten dat ze van David Ferrer winnen (in huidige vorm zeker niet), zelfs niet de nummer 1 van de wereld. Ook goed presteren op de Australian Open over twee weken zal erg moeilijk worden: “Ik ga proberen om competitief mee te doen vanaf het begin van het seizoen. De eerste toernooien komen wel erg vroeg voor me dit jaar.”

De komende weken zullen uitwijzen wat voor effect de behandeling heeft gehad op de vroege vorm van Nadal, laten we in ieder geval allemaal hopen dat het gewenste positieve effect op de goede gezondheid en de verlengde voortzetting van de loopbaan van de Spanjaard behaald zal worden.

Lees ook:Rafael Nadal kondigt rentree aan
Lees ook:Djokovic pakt voor derde jaar op rij titel in Abu Dhabi
Lees ook:Rafaël Nadal klopt Robin Söderling in Abu Dhabi
Lees ook:Oostenrijks Anti-dopingbureau verdenkt jong talent
Lees ook:Rafaël Nadal stopt mogelijk binnen twee jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>