De spelers die het tennisjaar 2014 kleur gaan geven: Grigor Dimitrov

De man met de bijnaam ‘Baby Fed’, die al jaren terug werd aangekondigd als de toekomst van het tennis, de nieuwe Federer, een legende in de maak: Grigor Dimitrov. Wat kunnen we van hem verwachten in 2014 nu hij in het afgelopen jaar ook daadwerkelijk titels is gaan pakken op de ATP tour? Het is een flamboyante speler met een prachtige techniek, zo veel is zeker. Maar gaat hij de man worden die het de grote vier moeilijk gaat maken? Verdient hij een plek in de top 10 van de wereld? Gaat hij misschien zelfs een Grand Slam titel binnenhalen?

 

 

De eerste keer dat Dimitrov echt op de radar verscheen was voor de meeste tennisfans met zijn opzienbarende optreden in Rotterdam op het ABN-Amro World Tennis Tournament in 2009. Op 17-jarige leeftijd kreeg hij een wild card om deel te nemen aan het prestigieuze ATP toernooi en in plaats van dat hij hier nerveus van werd, gaf het hem vleugels. Hij won van de Tsjech Tomas Berdych en mocht aantreden tegen de nummer 1 van de wereld, Rafael Nadal. Opnieuw een fantastisch optreden van de Bulgaar bracht hem tot heel dichtbij de overwinning, maar uiteindelijk verloor hij de partij in 3 spannende sets. De tenniselite was echter gewaarschuwd: hier staat een hele, hele gevaarlijke jongen die nog 10 jaar de tijd heeft om te rijpen.

Inmiddels zijn we bijna 5 jaar verder, en in de tussentijd heeft Dimitrov een gestage ontwikkeling doorgemaakt. Uiteraard is het altijd zo dat in de beginfase van de loopbaan van een veelbelovend talent er veel verwacht wordt, wat allemaal niet meteen waargemaakt kan worden; Dimitrov is nu 22 jaar oud en staat nog buiten de top 20 van de wereld. Wel staat hij overal waar hij komt in de belangstelling, en niet alleen vanwege zijn relatie met Maria Sharapova. Eerder dit jaar in Madrid versloeg Dimitrov de toenmalig nummer 1 van de wereld Novak Djokovic. In Stockholm versloeg hij David Ferrer, de nummer 3 van de wereld.

Het is duidelijk dat hij tot grootse dingen in staat is. Op de grote toernooien heeft hij het echter dit jaar gigantisch laten liggen. Op de Australian Open kwam hij niet voorbij de eerste ronde, evenals op de US Open. Op Wimbledon reikte hij tot de tweede ronde, en alleen op Roland Garros kon hij zijn plaatsing waarmaken door de derde ronde te behalen (waar Novak Djokovic glorieus revanche kreeg).

Er wordt nogal eens getwijfeld aan zijn algehele fysieke conditie, en of dat misschien de drempel is waar hij nog overheen moet voordat hij zich echt met de topper kan gaan mengen. Duidelijk is dat als hij dit op orde heeft, 2014 hét jaar kan zijn voor hem om een groeispurt in te zetten. Het feit dat hij op de grote toernooien teleurstellend heeft gepresteerd het afgelopen jaar biedt voor hem namelijk wel kansen om veel punten te pakken op de Grand Slams. Dit geeft hem vanuit zijn plek op de wereldranglijst (23) een goeie uitgangspositie om richting de top 10 te gaan.

Wat mij betreft staat Grigor Dimitrov aan het eind van 2014 rond de 12e, 13e plaats op de wereldranglijst, en duurt het nog een paar jaar voordat hij zich echt op het grote toneel meldt. Wat denk jij? Gaat hij het dit jaar wel verder schoppen dan ik denk? Gaat hij zich melden voor de hoofdprijzen? Of denk je juist dat hij veel te veel aandacht krijgt, en zich onder druk eigenlijk nog steeds nooit heeft bewezen. Misschien gaat hij de belofte wel helemaal nooit inwilligen? Laat je mening hieronder achter!

Lees ook:De spelers die het tennisjaar 2014 kleur gaan geven: Roger Federer
Lees ook:De spelers die het tennisjaar 2014 kleur gaan geven: David Ferrer
Lees ook:Programma dag 10 Australian Open
Lees ook:Brisbane: Dag 1
Lees ook:Programma Dag 2 Australian Open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>