Morgen in Melbourne: de strijd tussen de Zwitserse legende en de Spaanse strijder

 

We naderen het eind van de Australian Open 2014 en morgen is het eindelijk weer eens zo ver. De mondiale nummer 1 Rafael Nadal en de nummer 6 Roger Federer, de twee tennishelden van dit millennium, treffen elkaar in de halve finale. We hadden het niet echt zien aankomen: voor het toernooi leek Federer net als in 2013 niet een grote favoriet voor de titel, en hij moest langs Jo-Wilfried Tsonga en Andy Murray om hier te komen. Maar hier zijn we dan. Het reclamespotje dat al sinds half december op Eurosport draait verwoordt het het beste: “Their rivalry is the stuff of legend… They are the demi-gods of the sport…”.

Na anderhalve week spektakel in Melbourne weten we namelijk: de twee staan nu niet zomaar tegenover elkaar, ze zijn zelden zo goed aan elkaar gewaagd geweest. Federer wekt indruk met zijn nieuwe coach, nieuwe racket, nieuwe manier van spelen en vrijere manier van bewegen. Hij lijkt herrezen, met hernieuwde macht en verfrist plezier. Tegen Tsonga en Murray was zijn techniek en tactiek vrijwel perfect, niet alleen zijn keuzes maar vooral de overtuiging waarmee hij zijn keuzes maakt zijn een nieuwe dimensie in zijn spel. Nadal is daarentegen minder overtuigend dan hij vorig jaar was; met zijn gemangelde hand lijkt hij plots niet zo onaantastbaar. Maar van roofdieren weten we dat ze gevaarlijker zijn wanneer ze gewond zijn… Hij had een waanzinnige derde ronde tegen Gael Monfils, maar valt sindsdien wat terug qua niveau. De Spanjaard zal een stuk beter moeten spelen dan in zijn vorige twee wedstrijden om Federer te kunnen verslaan.

Gezond verstand zou zeggen dat de nummer 1 van de wereld favoriet is voor de overwinning in deze wedstrijd, ondanks alle kwetsuren. Zeker gezien de geschiedenis van deze heren ligt bij Nadal in ieder geval een immens psychologisch voordeel. Maar als Roger Federer de baan betreedt is het eigenlijk toch altijd contra-intuïtief om je geld op de ander te zetten. Zeker bij een Federer in deze vorm. Ik denk dat als Federer zijn huidige niveau vast kan houden, hij in 4 sets kan winnen. Misschien wel 3. Maar laten het er in godsnaam geen 5 worden, Roger, dat moet je niet willen.

Belangrijk is dat we morgen als toeschouwers niet vergeten te genieten. Ook al verliest jouw favoriet. Want zo vaak zullen deze twee elkaar toch niet meer tegenkomen, nu vooral de Zwitser wel echt tegen het eind van zijn loopbaan komt…

MORGEN OM 9:30 NEDERLANDSE TIJD OP EUROSPORT!

Lees ook:Uitslagen Australian Open: Dag 10
Lees ook:ATP Finals: Favorietenrol voor oud-winnaars Federer en Djokovic
Lees ook:Vooruitblik: de Mubadala “World Tennis Championship” 2013
Lees ook:‘Federer veruit favoriet voor mannenfinale Wimbledon’
Lees ook:DINSDAGDISCUSSIE: Oud-spelers als trainer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>