Wimbledon 2012 finale: Koning Federer wint historisch duel!

Roger Federer heeft de historisch Wimbledon-finale tegen de Brit Andy Murray gewonnen. De Zwitser besliste het duel in vier sets: 4-6 7-5 6-3 6-4. Federer is nu samen met Pete Sampras recordhouder met zeven Wimbledon-titels. De 30-jarige graskoning is maandag bovendien weer de aanvoerder van de wereldranglijst.

Vliegende start voor Murray
Niet de ervaren Federer, maar Murray begon sterk aan het duel. Met een flinke dosis lef ging Murray vol de strijd aan. Hij pakte meteen de allereerste game van de Zwitser. Een onzekere Federer sloeg direct al meer onnodige fouten dan hij in menig wedstrijd doet. De voorsprong was echter niet van lange duur; op 2-1 brak Federer terug. Daarna zette de Zwitser continu de servicegame van de Brit onder druk, die met ware vechtlust toch zijn games wist te behouden. Onverwacht pakte Murray op 4-4 de break en op 5-4 serveerde hij koeltjes de eerste set uit: het Britse publiek op de banken!

Federer wint uit het niets de tweede set
In de tweede set was het juist Federer die meer moeite had om zijn servicegames te behouden. Forehandmissers van de Zwitser alom. En een goed serverende Murray, op 1 game na…Op 5-4 liet zijn service hem in de steek en kreeg Federer uit het niets een setpoint. Het was meteen raak: 7-5 voor de 30-jarige Zwitser.

Gesloten dak
Bij een stand van 1-1 in de derde set werd het spel onderbroken vanwege de regen. Het dak ging dicht en de mannen konden na 30 minuten verder. Met het uitsluiten van de weersomstandigheden was het Federer die beter ging serveren en veel minder fouten maakte. De zesde game van deze set werd cruciaal. Murray vocht meer dan 20 minuten om de game te behouden, maar na drie gamepunten en vijf breakpunten was het Federer die bij het zesde breakpunt de game pakte. Zelf gaf de Zwitser geen breakpunten weg en serveerde solide de derde set uit: 6-3.

Heer en meester
Federer kwam steeds beter in het spel en liet zien wie de meester op het gras is. Daar waar in de voorgaande sets Murray nog druk uit kon oefenen, was het in de vierde set Federer die het spel bepaalde en het aantal onnodige fouten terugbracht tot het echte Federer-niveau. Bij 2-2 brak hij de servicegame van Murray, die daarna zelf geen kans wist te creëren en het hoofd al liet hangen. Het publiek scandeerde bij 5-4 voor Federer nog luidkeels de naam van de Brit, maar het mocht niet meer baten. De grote Wimbledon-kampioen sleepte bij het tweede matchpoint de titel in de wacht.

Zwaar geëmotioneerde Murray
Een zwaar geëmotioneerde Murray bedankte het publiek met tranen in zijn ogen. Het applaus dat hij kreeg was zo overweldigend dat de Brit enkele minuten nodig had om tot zichzelf te komen. Hij feliciteerde Federer met zijn verdiende winst en grapte nog dat hij niet slecht speelde voor een 30-jarige. De Zwitser is blij dat hij na drie jaar weer de Wimbledon-beker vast mag houden. En zeven Wimbledon-titels evenals Pete Sampras: “Amazing…Sampras is my hero,” zegt de Zwitser die vooral ook blij is met heroveren van de nummer 1 positie. “Ik heb er hard voor gewerkt en er zelfs meer toernooien voor gespeeld ondanks dat ik een gezin heb.” De 3-jarige tweeling zag papa zijn historische wedstrijd winnen.

Gisteren won Serena Williams met haar powertennis de damesfinale.

In 1936 speelde de laatste Britse Wimbledon-winnaar Fred Perry in Nederland; bijna niemand kwam kijken….

Foto’s Wimbledon finale Federer-Murray

Lees ook:Wimbledon 2012: titel voor Koning Federer of Prins Murray?
Lees ook:Tranen voor Murray: eindelijk een Wimbledon-finale
Lees ook:Olympische Spelen: Goud voor Murray, ‘slechts’ zilver voor Federer
Lees ook:‘A Monster victory’ voor Arantxa Rus op Wimbledon
Lees ook:Juan Martin Del Potro vloert Roger Federer na vijf sets

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wimbledon 2012 finale: Koning Federer wint historisch duel!

  1. Monique

    Wat een match….kon het ook bijna niet drooghouden…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>